COTTONS EN JIJ

JE MENSTRUATIE CYCLUS

De veranderingen die elke maand in je lichaam plaatsvinden in de aanloop naar je menstruatie, noemen we de menstruatiecyclus. Dankzij deze cyclus kun je zwanger worden. Hiernaast zie je een eenvoudige weergave van de vrouwelijke anatomie.

Hoe werkt het?
Fase 1: Als voorbereiding op een mogelijke bevruchting, zorgt je lichaam ervoor dat de binnenwand van je baarmoeder een slijmvlieslaagje krijgt en dus dikker wordt.

Fase 2: Er komt een eicel vrij uit je eierstokken, dit noemen we de ovulatie of eisprong. Het eitje maakt een reis door de eileiders naar je baarmoeder. Je ovulatie kan een beetje pijn doen, maar dat hoeft niet.

Fase 3: Als het eitje niet in contact komt met een spermacel en niet wordt bevrucht – je wordt dus niet zwanger – breekt je lichaam het slijmvlieslaagje af. Het verlaat je lichaam, samen met de eicel en ander vocht (bloed). Dit is je menstruatie en deze periode duurt 2 tot 7 dagen. Je kunt er behoorlijk pijn in je buik van hebben. Ook hoofd- en rugpijn komt veel voor, net als moodswings.

Fase 4:Het slijmvlies van je baarmoeder bereidt zich weer voor op de volgende cyclus. De hele cyclus duurt ongeveer 28 dagen, maar ook kortere cycli van 21 dagen of langere van 35 zijn mogelijk en normaal.

PRE MENSTRUEEL SYNDROOM (PMS)

Voordat je ongesteld wordt, zijn je hormonen druk in de weer. Hier kun je emotioneel en lichamelijk last van hebben. Je hebt dan PMS, wat staat voor Premenstrueel Syndroom. Dit kunnen je klachten zijn:

//  Erg moe zijn

//  Stemmingswisselingen

//  Hoofdpijn

//  Enorme trek

//  Gewichtstoename

//  Geïrriteerd zijn

//  Je depressief voelen

//  Vocht vasthouden

//  Krampen

//  Puistjes

//  Onhandigheid

//  Gevoelige borsten

//  Niet naar de wc kunnen

//  Duizeligheid

//  Rugpijn

Kortom: balen! Maar troost je, miljoenen meisjes en vrouwen over de hele wereld hebben hier last van en het gaat vanzelf weer over.

TOXIC SHOCK SYNDROOM (TSS)

Misschien heb je weleens gehoord van het Toxic Shock Syndrome of TSS. Dit is een zeer zeldzame, maar wel ernstige infectie die wordt gelinkt aan tampongebruik.

Tampons zelf veroorzaken geen TSS, maar kunnen – als je ze te lang inhoudt – wel een broedplaats zijn voor de bacterie. Maar geen paniek, de kans dat je TSS krijgt, is extreem klein. Voor jouw idee: in Amerika krijgt ongeveer 1 op de 100.000 menstruerende vrouwen elk jaar TSS.

ZO GEBRUIK JE DE TAMPONS VAN COTTONS VEILIG

Hierbij wat tips voor veilig gebruik van onze tampons.

  1. Verwissel je tampon minstens 4 keer per dag of elke 3 tot 4 uur. Bij zwaardere menstruatie zo vaak als nodig.
  2. Gebruik de tampon met het laagste absorptievermogen voor jouw menstruatie. Hierdoor verwissel je je tampon vaker en dat is beter voor je lichaam.
  3. Gebruik tampons met verschillende absorptievermogens, dus Regular voor je normale dagen en Super voor je zware dagen. Kijk maar wat het beste voor jou werkt.
  4. Houd een tampon nooit langer dan 8 uur in of gedurende de hele nacht.
  5. Gebruik ’s nachts maandverband.
  6. Let op je hygiëne. Was je handen voor en na het inbrengen. En ga elke dag lekker onder de douche of in bad.
MOGELIJKE SYMPTOMEN TSS

TSS wordt veroorzaakt door een algemeen voorkomende bacterie. Hij wordt vooral gevonden op de huid, in de neus en in de vagina. En hoewel TTS ook wel de ‘tamponziekte’ wordt genoemd, kunnen zowel mannen, vrouwen als kinderen het krijgen. Mogelijke symptomen zijn:

// Plotselinge hoge koorts (38.9 graden of hoger)

// Overgeven of diarree

// Flauwvallen en duizeligheid bij het opstaan

// Huiduitslag op handen en / of voeten, die op zonnebrand lijkt

Als je dit krijgt, verwijder dan meteen je tampon en ga naar de dokter.