JOUW MENSTRUATIE

ONGESTELD

Ongesteld, die-tijd-van-de-maand, code rood, opoe op bezoek, de Japanse vlag hangt uit...

Het kan best eng zijn als je voor het eerst ongesteld bent. Maar geen paniek, want het hoort bij het leven van iedere vrouw. Je bent niet alleen! Naast de miljoenen meiden en vrouwen over de hele wereld die hetzelfde meemaken als jij als je ongesteld bent, is Cottons er ook voor jou.

Cottons is een merk dat lief is voor jouw lichaam. Hoe? Onze tampons en de toplaag van ons maandverband en inlegkruisjes bestaan voor 100% uit natuurlijk katoen. En ze zijn gemaakt zonder gebruik te maken van schadelijke chemicaliën. Alles van Cottons is hypoallergeen, dus geen irritatie. Cottons is het natuurlijk alternatief voor alle synthetische producten die je in of tegen je huid draagt.

Wij hebben deze site gemaakt om je te helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw lichaam. We vertellen je alle belangrijke dingen over je lichaam en menstruatie. En ook voor je ouders en leraren hebben we een hoekje ingericht. Want zij kunnen ook jouw vragen beantwoorden.

DE PUBERTEIT

Je lijf weet precies wat het moet doen, cool toch?

Tijdens je puberteit – ergens tussen je 8e en 18e – verandert je lichaam van een meisje in een vrouw. Het hoort nu eenmaal bij het opgroeien. Het is een maffe tijd vol veranderingen en je kunt je soms raar voelen. Dat hoort erbij en je lichaam weet precies wat het moet doen en wanneer. Best cool!

DE VERANDERINGEN

Dit zijn de basics van je puberteit

Van je 8e tot je 11e:

 1. Je hypofyse – een kleine klier in je hersenen – begint hormonen te produceren die het oestrogeen in je eierstokken een ‘go’ geven. Oestrogeen is het hormoon dat je menstruatiecyclus regelt.
 2. Je wordt groter.
 3. Je krijgt haar op plaatsen waar voorheen niets zat: in je oksels en op je vagina.
 4. Je lichaam begint van vorm te veranderen: je tepels worden groter en wat gevoeliger, je taille vormt zich en je heupen worden ronder. Je krijgt ook wat meer lichaamsgeur.

Van je 12e tot je 14e:

 1. Je krijgt meer oestrogeen en je eierstokken beginnen eitjes te maken.
 2. Je wordt voor het eerst ongesteld. Maar dat kan ook al eerder zijn. Iedereen is weer anders en het is ook doodnormaal als je later bent. Zodra je ongesteld wordt, ben je vruchtbaar en kun je dus zwanger worden als je seks hebt met een jongen.
 3. Je lichaam wordt steeds vrouwelijker: je borsten groeien en je schaamhaar wordt dikker.
 4. Je krijgt wat afscheiding uit je vagina. Dit kan gelig, wit of helder zijn en is volstrekt normaal. Je vagina houdt zichzelf zo vochtig en schoon.
 5. Je huid verandert een beetje: het kan gaan glimmen en/of je kunt puistjes krijgen.
 6. Omdat je meer hormonen krijgt, kan je stemming af en toe zomaar veranderen. Van blij, naar verdrietig, naar boos, naar ongeduldig en weer naar vrolijk. Gefeliciteerd, je bent officieel een tiener!

Van je 15e tot je 18e:

 1. Je menstruatie verloopt steeds meer volgens een vast cyclus en als dit nog niet zo is, zal het niet lang meer duren.
 2. Dit is het einde van je puberteit, je bent van een meisje een vrouw geworden!
VOOR HET EERST ONGESTELD

Wat kun je verwachten?

En dan is het zover, je bent voor het eerst ongesteld. Je voelt je misschien een beetje raar of vindt het allemaal een beetje awkward. Of je bent juist trots. Alles kan en ieder meisje voelt zich weer anders.

Je eerste menstruatie is meestal licht. Misschien heb je alleen wat bloedvlekjes of bruine afscheiding. Je kunt voor het eerst buikpijn krijgen. Hoeveel verschilt per persoon. Bij de drogisterij of (als het heel erg is) bij je huisarts kun je de juiste pijnstillers hiervoor krijgen. Ook hoofdpijn, rugpijn en depri-gevoelens zijn heel normaal.

Je kunt eerst nog een onregelmatig cyclus hebben. Een gemiddeld cyclus is ongeveer 28 dagen, maar ook kortere cycli van 21 dagen of langere van 35 zijn mogelijk en normaal. Daarvan ben je minimaal 2 en maximaal 7 dagen ongesteld.

Je cyclus wordt steeds regelmatiger en je gaat er helemaal aan wennen.

JE MENSTRUATIECYCLUS

Hoe zit dat…

De veranderingen die elke maand in je lichaam plaatsvinden in de aanloop naar je menstruatie, noemen we de menstruatiecyclus. Dankzij deze cyclus kun je zwanger worden. Hiernaast zie je hoe de vrouwelijke anatomie er uitziet.

Hoe werkt dat?

Fase 1: Als voorbereiding op een mogelijke bevruchting, zorgt je lichaam ervoor dat de binnenwand van je baarmoeder een slijmvlieslaagje krijgt en dus dikker wordt.

Fase 2: Er komt een eicel vrij uit je eierstokken, dit noemen we de ovulatie of eisprong. Het eitje maakt een reis door de eileiders naar je baarmoeder. Je ovulatie kan een beetje pijn doen, maar dat hoeft niet.

Fase 3: Als het eitje niet in contact komt met een spermacel en niet wordt bevrucht (je wordt dus niet zwanger), breekt je lichaam het slijmvlieslaagje af. Het verlaat je lichaam, samen met de eicel en ander vocht (bloed). Dit is je menstruatie en deze periode duurt 2 tot 7 dagen. Je kunt er behoorlijk pijn in je buik van hebben.

Fase 4: Het slijmvlies van je baarmoeder bereidt zich weer voor op de volgende cyclus. De hele cyclus duurt ongeveer 28 dagen, maar ook kortere cycli van 21 dagen of langere van 35 zijn mogelijk en normaal.