NIEUWE MOEDERS

BLOEDEN TIJDENS JE ZWANGERSCHAP

Ongeveer 20% van alle zwangere vrouwen bloedt tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap. Dit is vrij normaal, maar soms is het een teken dat er wel iets aan de hand is. Ga met twijfels altijd naar de dokter.

Bloeden tijdens het eerste trimester kan namelijk duiden op een aantal zaken, zoals:

//  Innestelings bloeding 

//  Miskraam

//  Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

//  Mola zwangerschap

//  Baarmoederhals veranderingen

//  Infectie

Tijdens het tweede en derde trimester van je zwangerschap is het niet gebruikelijk dat je bloed verliest. Gebeurt dit wel, dan kan dit een teken zijn dat er iets niet goed is. Mocht dit voorkomen, gebruik dan maandverband om bij te houden hoeveel je verliest en welke kleur het bloed heeft: roze, bruin of rood. En of het gelijkmatig/glad of klonterig is.

Je kunt het beste geen tampons gebruiken en geen seks hebben, dit kan namelijk infecties veroorzaken. Bloeden tijdens het tweede en derde trimester kan worden veroorzaakt door placenta previa, placentaloslating, baarmoederbreuk, vasa previa, vroeggeboorte, letsel aan de baarmoederhals of vagina, poliepen of kanker:

//  Placenta Praevia (Voorliggende Placenta)

//  Placenta loslating

//  Baarmoederbreuk

//  Vasa Preavia (Bloedvaten voor de uitgang)

//  Vroeggeboorte

//  Letsel aan baardmoederhals of vagina

//  Poliepen

//  Kanker

Stel altijd je arts op de hoogte van je bloedverlies. Krijg je plotseling erge pijn of krampen, afscheiding of bloed dat weefsel bevat, word je duizelig en/of val je flauw of krijg je koorts, ga dan meteen naar de eerste hulp.

BORSTEN

Tijdens je zwangerschap veranderen je hormonen. Je bloedtoevoer neemt toen en het weefsel van je borsten verandert. Hierdoor kunnen ze opzwellen, tintelen en te gevoelig zijn om aan te raken. Gevoelige borsten zijn vaak het eerste teken dat je zwanger bent. Dit start vaak al in de vierde tot zesde week van je zwangerschap en duurt het gehele eerste trimester.

Je borsten kunnen nog meer veranderingen doormaken. Ze worden groter, het pigment en je aderen kunnen veranderen, je kunt bultjes op je tepelhof krijgen en je borsten kunnen lekken. Omstreeks de derde maand van je zwangerschap gaan je borsten colostrum aanmaken; de speciale melk die je kindje de eerste dagen na de geboorte krijgt. Je lichaam maakt deze melk totdat je stopt met borstvoeding. Tot dat moment kunnen je borsten ook nog lekken. Gebruik daarvoor Cottons zoogkompressen.

BUIK

Striae… het komt je vast wel bekend voor, want zeker 50% van alle vrouwen krijgt er tijdens hun zwangerschap mee te maken. Het zijn kleine ‘streepjes’ die het meest voorkomen op je buik, als die snel groeit om je groeiende kindje genoeg ruimte te geven. Soms komen ze ook voor op je billen, heupen, dijen en borsten.

Of je wel of niet striae krijgt, heeft volgens wetenschappers te maken met je genen. Kreeg je moeder of zus striae tijdens haar zwangerschap, dan is de kans groot dat jij het ook krijgt. Hoe meer en hoe snel je huid uitrekt, des te groter de kans op striae.

Helaas kun je striae niet voorkomen. Hoewel er zat crèmes en olies op de markt zijn, is er geen bewijs dat deze striae tegenhouden. Maar troost je, na ongeveer zes tot twaalf maanden na de geboorte van je kindje zal je striae vervagen en minder zichtbaar worden.