OUDERS EN LERAREN

GEEF JE KENNIS DOOR

Dus je dochter / leerling wordt voor het eerst ongesteld?

Er verandert van alles in haar lichaam en we geven je graag wat informatie die je kunt gebruiken om haar hierbij te begeleiden. En om haar gerust te stellen. Want alles wat gebeurt, gaat zoals de natuur het heeft bedoeld.

De gemiddelde leeftijd dat een meisje voor het eerst menstrueert, is ongeveer 12 jaar. Maar sommige meisjes worden al op hun 9e of 10e ongesteld en anderen pas in hun latere tienerjaren. Het is afhankelijk van een aantal factoren, onder andere genetica. Hoe oud was je zelf toen je begon? Of de vrouwen in je familie? Dit is vaak een goede indicatie. Wat ook van invloed is, is hoe haar lengte zich verhoudt tot haar gewicht. Meisjes met ondergewicht worden over het algemeen wat later ongesteld. Dit is normaal, dus als dit voor haar geldt, hoeft ze zich geen zorgen te maken.

Je dochter of leerling weet niet precies wanneer ze voor het eerst ongesteld wordt en dat bezorgt haar misschien wat stress. Er zijn signalen dat haar menstruatie eraan zit te komen. Die kun je met haar delen. Haar lichaam verandert van vorm: haar taille krijgt meer vorm, haar heupen worden ronder, haar tepels worden groter en gevoeliger, ze krijgt schaam- en okselhaar. Zodra ze witte, slijmerige afscheiding krijgt, kun je haar vertellen dat haar eerste menstruatie om de hoek staat.

Het is een goed idee om in een open en vertrouwd gesprek met je dochter te praten over wat haar te wachten staat. En dat ze zich nergens zorgen om hoeft te maken. Meestal is de eerste menstruatie heel licht met wat bloedvlekjes of bruine afscheiding. En al voelt het soms anders, over het algemeen verliest een meisje/vrouw maar zo’n half kopje bloed per menstruatie.

Buikpijn is helaas een vervelend onderdeel van de menstruatie. Net als hoofd- en rugpijn en verdrietige of gefrustreerde gevoelens. Voor ieder meisje kan dit weer anders zijn. De één heeft nauwelijks pijn, terwijl de ander niet weet waar ze het moet zoeken. Er zijn goede pijnstillers bij de drogisterij of (als het erge pijn is) via de huisarts te krijgen.

Het is niet leuk om ongesteld te zijn, maar met een beetje hulp en begrip van haar omgeving kan je dochter of leerling zich vertrouwd en geliefd voelen.

MAANDVERBAND, TAMPONS, INLEGKRUISJES

Welk type product jonge meisjes gaan gebruiken is afhankelijk van waar ze zich veilig en comfortabel bij voelen.

Maandverband:

Maandverband is het makkelijkste product dat het meest comfortabel is voor jonge meisjes als ze net beginnen te menstrueren. Cottons Ultradun maandverband voel je nauwelijks en heeft een toplaag van 100% katoen, wat niet alleen zacht en prettig aanvoelt, maar ook nog eens perfect is voor de gevoelige huid. En bovendien absorbeert het als geen ander. De vleugels houden het verband stevig op zijn plaats. Je dochter kan zich zeker en goed beschermd voelen.

Tampons: 

Vaak gaan meisjes als ze wat ouder zijn en meer gewend zijn aan maandverband en hun menstruatie over op tampons. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Je dochter moet doen waar ze zich het meest prettig bij voelt. Cottons tampons zijn gemaakt van 100% natuurlijk en chemicaliënvrij katoen. Ze zijn heel zacht en makkelijk in te brengen. In elk pakje zit een uitleg over hoe ze tampons inbrengt. Maar ze kan het natuurlijk ook aan ervaringsdeskundigen vragen: jou, haar oudere zus of vriendinnen vragen.

Inlegkruisjes: 

Met inlegkruisjes kan je dochter alvast wennen aan maandverband en haar menstruatie. Ze kan deze gaan gebruiken zodra ze afscheiding krijgt en/of als ze nog geen maandverband of tampons nodig heeft voor haar beginnende menstruatie. De inlegkruisjes van Cottons hebben een toplaag van 100% katoen, wat uitstekend ademt en fijn aanvoelt.